torsdag, september 29, 2005

Bog meme

Jeg har hermed fornøjelsen af at berette om mine læsevaner, fedt at blive inviteret til at "snakke", Lazy. Som teenager kunne jeg faktisk omskrive dit motto. Når min mor insisterede på at jeg skulle hjælpe til, var svaret altid; " ja, men jeg skal lige læse en side mere". Det har taget Lau mindst 10 år at acceptere, hvor meget og ofte jeg læser, han syntes i starten at det var det rene tidsspilde, nu læser han faktisk også regelmæssigt romaner. Så'n er'et, gode vaner smitter!

God læselyst;-)


Antal bøger i huset:

Over 500, slet ikke nok!, jeg har været storforbruger af biblioteket siden jeg var 6. Jeg har saft suse mig også støttet dem økonomisk, for jeg har svært ved af aflevere mine bøger igen. Køber hele tiden nye bøger, mest fagbøger, men er måske nok lidt nærig når det kommer til romaner, de skal være så gode at jeg kan læse dem masser af gange.

Seneste bogkøb:

Tjek længere nede, ellers købte jeg faktisk også "Strik og sy til den lille ny", fra Netto. Min sidst købte roman er Den eneste Musik af Vikram Seth. Pudsigt nok ca. 14 dage før Fru Schwartz skrev sin bogmeme, og netop omtaler den. Jeg har en svaghed for orientalske romaner og forelskede mig simpelthen i hans navn!


Seneste bog jeg har læst:

Lige nu læser(genlæser!) jeg Anne McCaffrey’s Cronicles of Pern, det vil sige, jeg tager serien fra en ende af. Når jeg har travlt passer det mig godt at læse noget jeg genkender, samtidig træner jeg mit engelske og finder hele tiden nye lag i bøgerne.

Ellers har jeg lige læst Blodlægen af Barbara Vine, kanon historisk roman om Lord Henry Nanther, livlæge hos Dronning Victoria og specialist i hæmofili/blødersygdom.


5-7 bøger som jeg ofte læser, eller har stor betydning for mig:

Må man tage genrer/forfatter i stedet for? Åhh, det er vel mig der bestemmer, så....

1. Jane Austen. Jep, den evige pladderromantiker i mig eeelsker Stolthed & Fordom, Sense & Sensebility, Mansfield Park og de andre få romaner hun nåede at skrive i sit unge liv. Hendes humor, karikaturer og smukke sprog nyder jeg igen og igen, både på dansk og engelsk.

2. Krimi. En god krimi er da bare noget af det bedste at gå i seng med. Jeg læser gerne Patricia Cornwell’s romaner om retsmedicineren Kay Scarpetta(der ud over har hun også skrevet en fantastisk bog om opklaringen! af Jack the Ripper-sagen), Dick Francis’ bøger som ofte foregår indenfor ridesportens verden, Morse og Frost synes jeg faktisk bedre om på tv, men læser dem engang imellem. Mary Higgins Clark læser jeg også gerne. Og ellers spørger jeg bibliotekaren om hun har nye krimier, det har hun sjældent men så finder vi bare en gammel.

3. Fantasy. Det er nok min favorit genre, jag har læst fantasybøger siden jeg var 10-12 år, og elsker dem stadig. Af danske f.eks. Lene Kaaberbøl’s Skammer-serie og Bjarne Reuters Shamran – den som kommer. Ellers er det stadig de udenlandske forfattere der hitter hos mig. Anne McCaffrey med sine Pern-romaner og David Eddings, som har skrevet mange gode fantasy bøger. Min egen topfavorit er Guy Gavriel Kay’s Fionavar-gobelinen, her er Gud = Væveren ved væven, det er da smukt, ikke? Han har virkelig ”vævet” en historie, hvor han kombinere mytologiske figurer fra norden, Grækenland/Italien og Keltiske traditioner. Kan varmt anbefales.

4. Børnebøger. Det er bare så skønt at købe bøger til sit barn, finde ens egne ”klassikere” og kombinere med de nye. Jeg læser gerne Peddersen & Findus-bøger, Halfdan Rasmussen – frydefuld ordleg for børn og voksne (som 3-årig kunne Agnete hele ABC’en uden ad!) Og nu hvor hun er 9½ år læser vi Erik Menneskesøn, Lars Henrik Olsen’s fænemonale trilogi om de nordiske guder. De bliver helt sikkert efterfulgt af Harry Potter.

5. Fagbøger. Læser er vel så meget sagt, bladrer i hvert fald meget. Der står altid en stak på mindst 10 fagbøger på/ved mit natbord. Det er alt fra strikke/håndarbejdsbøger(selvfølgelig) over havebøger(gift med en anlægsgartner) til bøger om heste, katte, høns eller andet ”kravl”.
Ej, jeg var lige ved at glemme kogebøgerne!


Hvem giver jeg bolden videre til og hvorfor?

Helle Holst

Hvis altså du vil, Helle? Jeg er nysgerrig efter at vide om man også kan nå at læse med tvillinger på 4 år og massiv gang i strikkepindene ;-)

3 kommentarer:

lazy sagde ...

Øj, hvor er du bare hurtig - fedt nok!
Det værste ved at være en læsehest er jo, at det stort set er håbløst at læse og strikke samtidig, eller det er det i hvert fald for mig.
kh
Lazy

isteen sagde ...

Bøger - yes!
Biblioteket i Randers har søndagsåbent fra i morgen, så da labert man kan bruge 1 time eller 2 dernede på en fridag.

strikkeforsker sagde ...

Hov, endnu en strikker, der kan lide Anne McCaffrey og Jane Austen, samt kender Guy Gavriel Kay, super!
Vikram Seths "En passende ung mand" kan også anbefales.

Ulla, der er langsomt er ved at komme igennem Pern Serien i kærestens anbefalede rækkefølge for første gang....